Tranås kommun

Golfbilar ger seniorer nya möjligheter att uppleva naturen

[2018-09-05] Lagom till invigningen av Tranås nya särskilda boende Råsvägen, presenteras två nytillskott som blir till glädje för alla seniorer på kommunens särskilda boenden; två anpassade golfbilar.

Idén är Anders Wilanders (M), ordförande i kommunstyrelsen, som såg möjligheter när kommunen för tre år sedan köpte in Östanåparken.

- Både Råsvägens särskilda boende och Östanå ligger ett stenkast från parken som har fina tillgänglighetsanpassade vägar. Eftersom jag själv spelar golf och har kontakter, så gjorde jag slag i saken.

De två golfbilarna är eldrivna och anpassade med förlängt tak och två bältade passagerarsäten baktill. Fyra personer, inklusive chaufför, kan åka samtidigt.

- Det krävs vanligt körkort och bilarna får framföras på allmän väg. Tanken är att våra seniorer ska få ökade möjligheter att komma ut i naturen, vi har ju fördelen att ha mycket grönt i centrala Tranås.

Golfbilarna är inköpta av kommunen för under 100 000 kronor för båda, och registrerade på Tranåsbostäder som ansvarar för skötseln av bilarna.

- Det ska inte vårdpersonalen behöva göra.

När Råsvägens äldreboende byggdes såg Wilander till att ett garage fanns med och en av golfbilarna kommer placeras där, och nyttjas av Östanå och Råsvägens särskilda boende. Den andra bilen placeras vid Lövstagården som också har garageutrymme och nyttjas av seniorerna på Berget, Lövstagården och Uvaberg.

Bilarna har ännu inte tagits i drift, men Anders Wilander hoppas att de kommer att användas flitigt.

- Enhetscheferna tog emot nyheten med stor glädje. Om detta faller väl ut hos de äldre är det inte omöjligt att det köps in fler, men nu testar vi med dessa två.

Tranås kommun, 573 82 Tranås • Vxl. 0140-681 00 • Fax 0140-176 50 • E-post: tranas.kommun@tranas.seCookiesGDPR