Tranås kommun

En annorlunda jul. Så kan vi umgås i jul och nyår

Publicerad 2020-12-17

2020 har varit ett märkligt år för oss alla. Ett år med många utmaningar och begränsningar. Även i jul och nyår behöver vi begränsa vårt umgänge till en mindre krets och få av oss kommer att kunna fira precis som vi brukar. Hur ska vi då tänka i jul? Här kommer några tips.

Dela upp er

I år är det inte läge för stora släktkalas. Vi behöver minska på antalet smittade i samhället generellt, för att kunna skydda de i riskgrupper. Att träffa personer man inte umgås med så ofta annars, kan sprida smitta till nya sammanhang. Umgås alltså bara i en liten krets. Ju färre som samlas, desto bättre.

Byt julklappar utomhus

Att träffas utomhus i små grupper för att julfika och byta julklappar kan vara en bra idé. Självklart är det viktigt att vara helt symptomfri och hålla avstånd även ute.

Koppla upp julmiddagen

Visst, det är trevligare att samlas runt ett bord, men i brist på det får vi i år vänja oss vid att umgås via videolänk. Kanske kan du också passa på att bjuda in fler än de som du vanligtvis umgås med och göra någon lite mindre ensam?

Julhandla med hemleverans

Hur stor risken är i julhandeln beror på hur bra vi är på att hålla avstånd, tvätta händer och stanna hemma vid symptom. Handla gärna lokalt, men beställ hemleverans. Många av Tranås butiker och mataffärer erbjuder hemleverans i hela kommunen. Erbjud gärna din hjälp till någon i din närhet som kan behöva den.

Res säkert

Om du planerar att resa bort, behöver du planera för att minimera risken för smittspridning. Undvik helst att resa kollektivt och undvik att träffa nya kontakter under resan och på resmålet, utöver den mindre krets som du vanligtvis umgås med.

Ta hand om varandra

Att begränsa sitt umgänge så mycket som vi behöver göra nu är påfrestande för många. Det är inte kostigt om man då känner sig mer ensam än vanligt. Om du känner någon som du tror kan känna sig ensam, så kan ett samtal, brev eller ett meddelande göra stor skillnad.

Om du själv känner dig ensam eller vill tipsa någon, finns tips och stödlinjer på webbplatsen 1177.

Tranås kommun, 573 82 Tranås • Vxl. 0140-681 00 • Fax 0140-176 50 • E-post: tranas.kommun@tranas.seCookiesGDPR