Tranås kommun

Coronaviruset och covid-19

Publicerad 2020-03-12

Mot bakgrund av den utvecklade spridningen av covid-19 har Folkhälsomyndigheten gjort en ny riskbedömning. Risken för att upptäcka nya fall i Sverige bedöms nu som mycket hög, och risken för allmän spridning i landet bedöms som mycket hög.

Tranås kommun samarbetar med Länsstyrelsen och andra myndigheter i regionen och har tillsatt en arbetsgrupp under ledning av Räddningstjänsten som arbetar aktivt för att kommunens verksamheter ska påverkas så lite som möjligt vid eventuell smittspridning i Tranås.

Tranås kommun följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer som sammanfattas här:


Folkhälsomyndighetens råd

Minska smittspridning i samhället

Det viktigaste du som individ kan göra är att stanna hemma om du är sjuk. Om du känner att du håller på att bli sjuk eller har lindriga förkylningssymtom är det viktigt att du håller dig hemma från arbete eller skola och även begränsar sina privata kontakter tills du känner dig frisk. Detta gäller alla i samhället, men i synnerhet om du arbetar inom vård eller omsorg.

Handhygien – tvätta händerna ofta med varmt vatten och tvål.Skydda utsatta grupper

Prioritet nummer ett är att skydda de som riskerar att bli svårast sjuka. Detta handlar om äldre och personer med allvarliga underliggande sjukdomar. Avstå därför från onödiga anhörigbesök på sjukhus eller äldreboenden. Undvik helt att träffa äldre eller personer som tillhör riskgrupp om du själv är sjuk, även om det handlar om lindriga symtom.


Här hittar du mer information om coronaviruset


Folkhälsomyndigheten - information och svar på frågor

På Folkhälsomyndighetens webbplats finns information om viruset och smittspridning samt en lista med frågor och svar.

Folkhälsomyndighetens information om coronaviruset


Har du frågor om coronaviruset? Ring 113 13

Har du frågor om coronaviruset och covid-19 kan du ringa det nationella informationsnumret 113 13 (SOS Alarm). All information som 113 13 lämnar ut är verifierad av Folkhälsomyndigheten eller annan ansvarig myndighet. Tjänsten är tillgänglig dygnet runt.


Misstänker du att du är smittad av coronavirus? Kontakta 1177.

Personer som har rest i utsatta områden eller har träffat någon som har rest i dessa områden och uppvisar symptom ska kontakta sjukvården genom att kontakta 1177 vårdguiden.

Kontakta 1177 Vårdguiden


Krisinformation - information från myndigheter

På Krisinformation.se hittar du information från ansvariga myndigheter om viruset corona, smittspridning och hanteringen av utbrottet.

Myndigheterna om coronaviruset på krisinformation.se

Tranås kommun, 573 82 Tranås • Vxl. 0140-681 00 • Fax 0140-176 50 • E-post: tranas.kommun@tranas.seCookiesGDPR