Tranås kommun

Bättre bussförbindelser mellan Tranås och Jönköping

Publicerad 2020-05-26

Tidtabellsskiftet som träder i kraft den 15 Juni innebär bättre bussförbindelser mellan Tranås, Gränna och Jönköping.

Från och med den 15 juni är det tidtabellsskifte i busstrafiken och detta innebär bättre kommunikationer inom regionbusstrafiken i Jönköpings län.

Den viktigaste förändringen för boende i Tranås Kommun blir att buss 540, snabbussen till Jönköping, framöver kommer att gå över Gränna i båda riktningar.

- En stor betydelse för alla som bor längs med väg 133, inte minst i de västra delarna av Tranås som får en mycket bra koppling till Jönköping, säger Jimmy Karlsson, Översiktsplanerare på Tranås Kommun.

Jimmy berättar även att man har ett långsiktigt arbete inom kommunen där man ser till att kontinuerligt delta i de regionala aktiviteter där kollektivtrafik diskuteras och planeras, det gäller både politiker och tjänstepersoner.

- Det handlar inte bara om jobbpendling utan lika mycket om kompetensförsörjning i vårt eget näringsliv och i kommunen. Jämför vi Tranås med Mjölby till exempel så har vi relativt små pendlingsvolymer, både in och ut ur kommunen. Det vill vi självfallet ändra på och stor fokus här ligger på att få till fler direktanslutningar till både Jönköping och Linköping.

En viktig del i arbetet är också att öka möjligheten för alla som bor på landsbygden att kunna ta sig både till Tranås och till större städer som Jönköping.

Stefan Gustafson som är ordförande i Landsbygdsrådet i Tranås Kommun ser väldigt positivt på den här förändringen.

- Det är ett steg i rätt riktning. Både snabbussen som ger bättre möjligheter för alla jobbpendlare, samt helgbussen som gör det enklare för till exempel ungdomar att ta sig till Jönköping för olika sociala aktiviteter.

Stefan Gustafson förklarar att det är ett ständigt och viktigt arbete att hela tiden fortsätta förbättra kollektivtrafiken, även utanför stadskärnan. Han poängterar också att vi alla måste hjälpas åt, att till exempel ta bussen och lämna bilen hemma när möjligheten finns. Både för miljön och för att våra bussar ska fortsätta gå.

Förändringarna som sker från och med den 15 juni görs även i syfte att nå en högre stabilitet, en ökad effektivitet och en mer miljövänlig busstrafik. Jönköpings Länstrafik förklarar också att i samband med avtalet kommer en del nya bussar börja rulla på vägarna, där fokus ligger på högre komfort, trygghet, tillgänglighet, miljö och design. Bussarna drivs på biogas, biodiesel, grön el samt är utrustade med wifi.

Tranås kommun, 573 82 Tranås • Vxl. 0140-681 00 • Fax 0140-176 50 • E-post: tranas.kommun@tranas.seCookiesGDPR